Jula startar låneverksamhet genom Wästgöta Finans

Butikskedjan Jula har gått in i finansbranschen och erbjuder nu privatlån genom sitt nystartade bolag Wästgöta Finans. Till en början erbjuder Wästgöta Finans just nu lån utan säkerhet på summor mellan 30 000 kr och 300 000 kr. Räntorna är individuella och du får ett erbjudande efter att Wästgöta Finans gjort en kreditupplysning på dig och räknat på de uppgifter du lämnar i låneansökan. Som med de flesta privatlån accepteras inte betalningsanmärkningar. Många andra kreditgivare inom privatlån erbjuder lån upp till 600 000 kr men så höga summor är aldrig klokt att ta privatlån till ändå.

Privatlån har i regel betydligt högre ränta än hypotekslån och har länge varit ifrågasatt och kritiserade av konsumenter. Synen på privatlån har på senare tid nyanserats något och idag erbjuder till och med storbanker som Swedbank privatlån, eller blancolån som de också kallas. Har du god kreditvärdighet, hög inkomst och en stabil ekonomi kan du få en ränta runt 3-3,5% på privatlån hos några svenska långivare men medelräntan på alla privatlån ligger betydligt högre än så.

Varför väljer då Jula att starta låneverksamhet med blancolån? För det första har Jula en väldigt stor kundklubb som kan vara intresserade av lån och för det andra säljer Jula produkter inom allt från verktyg, byggmaterial och maskiner till kläder och fritidsprodukter. Vad passar egentligen bättre för Julas kunder som saknar kapital till exempelvis renovering eller byggnationer än att både låna pengar av Jula och sedan köpa deras produkter i varuhusen? Dubbelt upp för Jula kan man tänka sig. Samtidigt är låneverksamhet en lönsam bransch just nu tack vare att det gått bra för Sverige ekonomiskt i många år och vi konsumerar och lånar i allt större utsträckning.

Enligt en del källor har Wästgöta Finans som lägst 3,45 % ränta och som högst 17,45 %. Om det stämmer är det bra lägsta möjliga räntesats men också en hög högstanivå. Att Wästgöta Finans ägs av Jula-koncernen är såklart en trygghet i att man känner till ägarna och kan lita på långivaren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *