Låna pengar

Låna pengar, och ibland kan ett snabbt lån vara nödvändigt. Att låna pengar är inte fel, kanske behöver du låna pengar till en bostad , en tv eller kanske en bil.

Givetvis är räntan en viktig faktor när du lånar pengar men det finns flera anledningar och olika typer av lån. Om du behöver låna pengar och har en betalningsanmärkning kan du titta på så kallade Blancolån. För dessa behöver du oftast inte någon kreditkoll. När du skall låna pengar så försök att lära dig så mycket som möjligt om olika lån. På den här sajten kan du läsa på om olika sorters lån och att låna pengar. Blancolån har ofta en lite högre ränta eftersom du inte behöver ha en toppkredit för dessa lån.

Snabblån

På senare tid har smslån övergått till att kallas snabblån. De gamla smslånen som togs genom att skicka ett sms till en kreditgivare är föråldrade och du kan nu mera ansöka om ett snabblån genom både SMS, på webben eller i appar på din mobil eller surfplatta.

Reglerna för snabblån har också ändrats och kreditgivarna måste nu mera vara mer transparenta med räntor och faktiska kostnader för ett lån. Tidigare hade i princip alla snabblån 30 dagars betalningsvillkor – många kreditgivare erbjuder nu snabblån med 1-3 månaders betalningsvillkor.

Kontokredit

Många låneaktörer och kreditgivare har börjat erbjuda så kallade kontokrediter, vilket fungerar nästan som ett vanligt kreditkort. Du lånar en viss summa som du sedan kan betala av varje månad med en viss ränta. Oftast kan du välja själv hur mycket du vill betala varje månad, men också med ett lägsta-belopp.

När du visat att du kan betala av lånet i tid har du ofta också möjlighet att utöka lånet vid behov. Kontokrediter är smidigare än snabblån om du har svårt att betala av hela summan på en eller två månader, men räntan är samtidigt högre än på snabblån.

Tar du snabblån eller kontokrediter från flera olika kreditgivare kan det påverka din kreditvärdighet negativt hos upplysningscentralen, även förkortat UC. UC är den vanligaste tjänsten för kreditupplysningar så det kan vara bra att låna från en kreditgivare som inte använder UC om du måste ta ett snabblån. Är du osäker på vilken kreditupplysningstjänst olika kreditgivare använder sig av kan du använda gratistjänsten www.lanutanuc.com som är suverän.

Villkor för att få låna pengar via snabblån

Kreditgivare måste enligt svensk lag genomföra en kreditupplysning på alla låntagare för att kontrollera deras kreditvärdighet. Däremot finns det inga regler som säger att de inte får låna ut pengar trots att kreditvärdigheten är låg.

Vilka villkor som låneaktörer och kreditgivare har för att du ska få låna pengar varierar men generellt gäller vanligtvis:

  • Att du är mellan 18 och 70 år.
  • Att du har en deklarerad inkomst.
  • Att du är svensk medborgare.
  • Att du har ett svenskt mobilabonnemang.
  • Att du inte har någon betalningsanmärkning – vissa aktörer godkänner ett antal anmärkningar om de inte är aktuella.
  • Att du har BankID för verifiering.

Det är också väldigt ovanligt att du får ta ett lån hos en kreditgivare om du redan har ett pågående lån. Ta aldrig ett nytt lån för att betala av ett annat lån. Har du svårt att lösa dina krediter är det bättre att kontakta kreditgivaren och göra upp en avbetalningsplan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *