Nya lånekrav i konsumentkreditlagen

För lite drygt en vecka sedan började de nya lånekraven gälla i konsumentkreditlagen som bland annat gör att högkostnadskrediter inte får ha en ränta som är mer än 40% över Riksbankens referensränta. Ett snabblån får inte heller förlängas mer än maximalt en gång och totalt får snabblånet inte kosta mer än lånebeloppet. Ett lån på 3000 kr får med andra ord inte kosta mer än 6000 kr totalt.

Den stora förändringen som skett är att löptiden ändrats på de flesta smslån och fungerar nu istället som ett kreditlån utan en bestämd löptid. Långivarna har också fördelat om kostnaderna och börjat ta ut en uppläggningsavgift och aviavgifter som inte räknas in i räntan. På så vis kan ett smslån ändå rent teoretiskt bli väldigt kostsamt.

Snabblån är populära mestadels för att det handlar om mindre lånebelopp. Dessutom går smslån ofta få trots att man har betalningsanmärkningar och utbetalningarna sker i regel inom ett dygn. Är man i behov av att låna pengar är smslån kanske inte det mest optimala alternativet på grund av de höga räntorna och kostnaderna som medföljer.

Ett blancolån är oftast ett mycket bättre alternativ då de i regel har individuella räntor som är betydligt lägre än på smslån. Ett blancolån har vanligtvis en ränta mellan 2,8–25 % och lånebeloppet ligger normalt mellan 5000–600 000 kr. Precis som med smslån är blancolån ett lån som inte har någon säkerhet, vilket betyder att du inte behöver säkra upp lånet med t.ex. bostaden eller bilen. Ingen kontantinsats eller handpenning behövs heller för att ta blancolån. Har du en bra inkomst och inte för många kreditupplysningar hos UC kan du säkerligen få en ränta runt 4-5 % på ett blancolån, vilket är betydligt lägre än på smslån. Många kreditgivare använder inte UC för snabblån men vid blancolån är nackdelen att UC används.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *