Riksbanken varnar för fördubblade boräntor

I november hölls en utfrågning i finansutskottet med bland annat Riksbankschefen Stefan Ingves där han uppgav att bolåneräntorna kraftigt kommer höjas de kommande åren till följd av den stigande inflationen i Sverige, vilket bland annat SVT rapporterade om.

Räntan kommer höjas med ungefär 0,5 % per år de kommande åren enligt Riksbankens prognoser och 2021 räknar dom med att reporäntan kommer ligga runt 1 %. Hushåll som har rörlig ränta (3 månader) kommer drabbas hårdast av räntehöjningarna och har man stora lån kan man komma att få det tufft. Vi ringde upp Martin Lövfstedt, medgrundare till tjänsten Alla Bolån, för att höra hans åsikter.

Riksbanken varnar nu för att bolåneräntorna kraftigt kommer höjas de kommande åren. Hur tror ni att bolånemarknaden kommer påverkas av detta?

– Vi vet att det finns många hushåll som fått alldeles för stora bolån beviljade av bankerna. De hushållen kommer såklart kraftigt märka av ränteökningar om man har rörlig ränta. Sveriges ekonomi och bostadsmarknaden har gått väldigt bra de senaste åren, men jag tror att ränteökningar på bolånen kommer göra att låntagare kommer bli mer noggranna med att jämföra och förhandla om räntor. Samtidigt kommer vi nog få se en hårdare konkurrens mellan banker och fler bolånegivare som pressar ner räntorna.

Det är läge att binda sin ränt?

– Om man redan nu vet om att man inte kommer klara av stora ränteökningar kan det absolut vara läge att binda sin ränta. När bankerna vet om att det kommer komma ränteökningar är det inte lika lätt att få bra ränta om man vill binda den. Så ju tidigare ju bättre kan man säga. Har man däremot inga problem med en långsam höjning av boräntan behöver man inte känna någon panik.

Hur märker ni på AllaBolån av Riksbankens uttalande som gjordes i November?

– Än så länge har vi inte märkt av speciellt mycket, det är för tidigt att dra några slutsatser. Om vi får säga vad vi tror kommer hända däremot tror vi att det kommer dyka upp fler långivare som kan erbjuda mycket lägre ränta än storbankerna. Hypoteket Bolån är ett exempel som har lägre listränta än alla storbanker. Vi vet att fler liknande långivare håller på att dra igång så det kommer bli intressant att se om de kan konkurrera med storbankernas höga räntor.

Till sist, vad är ditt råd till de som ska köpa sin allra första bostad?

– Räkna noga på hur stort bolån ni kan ta så att ni är säkra på att ni klarar en ränteökning på 7 % som är många bankers riktlinje. Se till att ha så lite utgifter som möjligt innan ni ansöker om bolån och försök ha ett bra cash flow på bankkontot. Det ser alltid bra ut när ni ska förhandla om ränta och ökar chansen till att få en bra ränta.

Vi tackar Martin för att han tog sig tid att svara på våra frågor!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *